E-mail

info@realcom.hu

Telefonszám

+36 (1) 783 3964

Telefonszám

+36 (30) 525 2969

Real.Com-94 Kft.

1112 Budapest, Nagyida köz 1.

Azure Virtual Desktop vs. Windows 365 – összehasonlítás

Jobbra, vagy balra?

A digitális munkaterületek dinamikus birodalmában az informatikai szakemberek azzal az összetett feladattal szembesülnek, hogy kiválasszák az optimális virtualizációs megoldást, amely megfelel a szervezetük szigorú követelményeinek. Mivel a távmunka paradigmája egyre nagyobb lendületet vesz, a nagymértékben skálázható és rugalmas megoldások iránti igény hatalmasat nőtt. A Microsoft, a technológiai színtér vezető szereplője két erős versenytársat kínál ezen a téren: Azure Virtual Desktop és Windows 365. Bár mindkét megoldás ugyanattól a technológiai óriástól származik, mégis olyan eltérő jellemzőkkel és funkciókkal rendelkeznek, amelyek alapos vizsgálatot igényelnek annak eldöntésére, hogy melyik felel meg jobban az informatikai részlegek és a szervezetek bonyolult igényeinek.

Azure Virtual Desktop és a Windows 365

AzAzure Virtual Desktop (AVD) és a Windows 365 a Microsoft által kínált két robusztus virtualizációs megoldás, amelyek lehetővé teszik az IT-csapatok számára, hogy racionalizálják működésüket, fokozzák a termelékenységet és zökkenőmentes felhasználói élményt nyújtsanak. Bár közös céljuk a távmunka lehetővé tétele és a skálázható, felhőalapú virtuális asztali infrastruktúra (VDI) biztosítása, megközelítésükben és funkcionalitásukban különböznek egymástól.

Azure Virtual Desktop, korábbi nevén Windows Virtual Desktop, egy felhőalapú szolgáltatás, amely lehetővé teszi az informatikai csapatok számára, hogy virtualizált alkalmazásokat és asztali gépeket biztosítsanak a végfelhasználók számára. A szolgáltatás a Microsoft Azure erejét hasznosítja, és rendkívül skálázható és rugalmas megoldást kínál. Az IT-csapatok virtuális gépeket (VM-eket) hozhatnak létre és kezelhetnek a felhőben, és a szervezeti igényeknek megfelelően könnyedén biztosíthatnak, vagy épp vonhatnak el erőforrásokat. Ez a skálázhatóság biztosítja az erőforrások optimális kihasználását, és lehetővé teszi az IT-adminisztrátorok számára a növekvő munkaerő hatékony kezelését és támogatását. Az Azure Virtual Desktop továbbfejlesztett biztonsági funkciókat is kínál, beleértve a beépített Azure Active Directory (Azure AD) integrációt, valamint az Azure biztonsági szolgáltatásainak, például a Microsoft Defender csomagnak és az Azure Sentinelnek a biztonság, a fenyegetések elleni védelem, valamint az adat- és felhasználói adatvédelem biztosítása érdekében történő felhasználásának lehetőségét.

A Windows 365 ezzel szemben a virtualizálás felhasználó-központú megközelítését alkalmazza. Személyre szabott Windows-élményt nyújt a felhőből, lehetővé téve az IT-csapatok számára, hogy teljes Windows asztali környezetet biztosítsanak a végfelhasználók számára. A Windows 365 segítségével az alkalmazottak bármilyen internetkapcsolattal rendelkező eszközről hozzáférhetnek a megszokott Windows-alkalmazásokhoz, beállításokhoz és adatokhoz. Ez a rugalmasság lehetővé teszi az IT-csapatok számára, hogy zökkenőmentesen támogassák a távmunkavállalókat, lehetővé téve az alkalmazottak számára, hogy bárhonnan dolgozhassanak anélkül, hogy a termelékenység vagy a biztonság sérülne. Az informatikai rendszergazdák könnyen kezelhetik és érvényesíthetik a biztonsági házirendeket, így biztosítva az adatok védelmét az összes végponton. A Windows 365 a Microsoft Intune használatával egyszerűsített telepítést és kezelést is kínál, megkönnyítve az IT-csapatok számára a virtuális asztali környezetek konfigurálását és karbantartását.

Az Azure Virtual Desktop és a Windows 365 egyaránt olyan eszközöket és képességeket biztosít az IT-csapatok számára, amelyekkel központosíthatják a kezelést, javíthatják a biztonságot, és egyszerűsíthetik a felhasználók erőforráshoz való hozzáférését. E virtualizációs megoldások kihasználásával az IT-csapatok növelhetik a termelékenységet, csökkenthetik az infrastrukturális költségeket, és hatékonyan támogathatják a távoli munkaerők változó igényeit. Legyen szó az Azure Virtual Desktop skálázhatóságáról és integrációiról vagy a Windows 365 felhasználó-központú és eszköz-agnosztikus megközelítéséről, az informatikai csapatoknak hatékony megoldások állnak rendelkezésükre, hogy hatékony és biztonságos virtuális asztali élményt nyújtsanak a szervezetük számára.

Azure Virtual Desktop: Főbb jellemzők és előnyök

AzAzure Virtual Desktop számos előnyt kínál a szervezetek és az IT-csapatok számára. Először is, páratlan skálázhatóságot biztosít, lehetővé téve a vállalkozások számára, hogy könnyedén alkalmazkodjanak a növekvő munkaerőhöz vagy a változó igényekhez. A virtuális gépek igény szerinti rendelkezésre bocsátásának és visszavonásának képességével az IT-csapatok optimalizálhatják az erőforrások kihasználtságát, és hatékony teljesítményt biztosíthatnak a végfelhasználók számára.

Az Azure Virtual Desktop emellett kihasználja a Microsoft Azure robusztus infrastruktúráját, így magas rendelkezésre állást és megbízhatóságot biztosít a virtuális asztali környezetek számára. Emellett zökkenőmentesen integrálódik más Azure szolgáltatásokkal is, lehetővé téve a szervezetek számára, hogy kihasználják az Azure ökoszisztéma teljes potenciálját a fokozott biztonság, kezelés és megfelelés érdekében.

Virtuális asztali infrastruktúra és Azure Virtual Desktop

Azure Virtual Desktop (AVD) a Microsoft által kínált átfogó VDI-megoldás. A Microsoft Azure felhőinfrastruktúra erejét kihasználva virtualizált asztali számítógépeket és alkalmazásokat biztosít a végfelhasználók számára. Az AVD a VDI alapelveire épül, és számos olyan előnyt és funkciót kínál, amelyek javítják a virtuális asztali élményt.

Az AVD-vel a szervezetek páratlan skálázhatóságot érhetnek el, mivel kihasználják az Azure felhő rugalmas jellegét. Az informatikai csapatok a felhasználói igények alapján könnyedén növelhetik vagy csökkenthetik a virtuális gépek számát, így biztosítva az erőforrások optimális kihasználtságát és költséghatékonyságát. A virtuális gépek igény szerinti rendelkezésre bocsátásának és visszavonásának képessége lehetővé teszi az informatikai rendszergazdák számára, hogy gyorsan alkalmazkodjanak a változó üzleti igényekhez, és alkalmazkodjanak a növekvő munkaerőhöz.

Az AVD egyik legfontosabb előnye a többi Azure-szolgáltatással való integráció. A szervezetek kihasználhatják az Azure Active Directory-t a megbízható személyazonosság- és hozzáférés-kezeléshez, biztosítva a biztonságos felhasználói hitelesítést és engedélyezést. Az AVD emellett zökkenőmentesen integrálódik az Azure Security Centerrel, lehetővé téve a fejlett fenyegetésvédelmet és biztosítva a biztonsági szabványoknak való megfelelést.

Az AVD konzisztens és nagy teljesítményű felhasználói élményt biztosít az eszközökön és a helyszíneken. A végfelhasználók biztonságosan hozzáférhetnek virtuális asztalaikhoz és alkalmazásaikhoz bármilyen internetkapcsolattal rendelkező eszközről. Ez a rugalmasság lehetővé teszi az alkalmazottak számára a távoli munkavégzést, növelve a termelékenységet és lehetővé téve az üzletmenet folytonosságát. Az IT-csapatok központilag kezelhetik és konfigurálhatják a virtuális asztali képeket, biztosítva a szabványosított és hatékony telepítési folyamatot.

Azure Virtual Desktop az üzleti skálázhatóságért

Az AVD felhőalapú VDI-megoldásként számos előnyt biztosít a skálázhatóságot kereső vállalkozások számára:

 1. Elasztikus erőforrás-elosztás: Az AVD kihasználja az Azure-felhő skálázhatóságát, hogy a számítási erőforrásokat dinamikusan, az igények alapján ossza ki. Ez a skálázhatóság lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy a változó munkaterheléshez vagy a munkaerő méretéhez igazodva könnyedén növeljék vagy csökkentsék a virtuális gépek számát. Az informatikai csapatok a csúcsidőszakokban gyorsan további virtuális asztali gépeket biztosíthatnak, és ha már nincs rájuk szükség, akkor le is vonhatják őket, optimalizálva ezzel az erőforrás-kihasználtságot és a költséghatékonyságot.
 2. .
 3. Globális elérés: Az AVD-nek az Azure-ral való integráció lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy virtuális asztali gépeket telepítsenek a világ több régiójában. Ez a globális elérés lehetővé teszi a szervezetek számára, hogy a fizikai elhelyezkedésüktől függetlenül egységes és megbízható virtuális asztali élményt nyújtsanak alkalmazottaiknak. Az IT-csapatok a vállalkozás bővülésével vagy az igények felmerülésekor különböző régiókra skálázhatják infrastruktúrájukat, így biztosítva, hogy a távoli dolgozók hozzáférjenek a szükséges erőforrásokhoz.
 4. On-Demand Provisioning: Az AVD leegyszerűsíti a virtuális asztali számítógépek rendelkezésre bocsátásának folyamatát, lehetővé téve az IT-csapatok számára, hogy gyorsan reagáljanak az üzleti igényekre. Az IT-adminisztrátorok igény szerint gyorsan létrehozhatnak és telepíthetnek új virtuális gépeket, csökkentve a hagyományos hardveres beállításhoz és konfiguráláshoz szükséges időt és erőfeszítést. Ez az igény szerinti rendelkezésre bocsátási képesség lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy hatékonyan skálázzák asztali infrastruktúrájukat, és késedelem nélkül támogassák az új alkalmazottakat vagy projektcsapatokat.
 5. Zökkenőmentes integráció az Azure szolgáltatásokkal: Az AVD-nek más Azure-szolgáltatásokkal való integráció az egységes ökoszisztéma biztosításával fokozza az üzleti skálázhatóságot. A szervezetek kihasználhatják az Azure Active Directory-t az egyszerűsített személyazonosság- és hozzáférés-kezeléshez, biztosítva a biztonságos felhasználói hitelesítést és engedélyezést. Emellett az AVD zökkenőmentesen integrálódik az Azure Security Centerrel, lehetővé téve a fejlett fenyegetésvédelmet és a megfelelőség felügyeletét. Ezek az integrált szolgáltatások fokozzák a skálázhatóságot, mivel olyan robusztus és skálázható biztonsági keretrendszert biztosítanak, amely a szervezettel együtt növekedhet.
 6. Költséghatékonyság: Az AVD skálázhatósága a vállalkozások számára a költséghatékonysághoz is hozzájárul. Az Azure fizetős árképzési modelljének kihasználásával a szervezetek igényeiknek megfelelően méretezhetik virtuális asztali infrastruktúrájukat, optimalizálva ezzel a költséghatékonyságot. A vállalkozások csak az általuk felhasznált számítási erőforrásokért fizetnek, így nincs szükség előzetes hardverberuházásokra. Ez a rugalmasság lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy költségeiket a tényleges használathoz igazítsák, így az AVD skálázható és költséghatékony megoldássá válik.

Windows 365: Főbb jellemzők és előnyök

A Windows 365 a Microsoft által kínált élvonalbeli virtualizációs megoldás, amely a Windows operációs rendszer teljesítményét és ismertségét hozza el a felhőbe. A kifejezetten vállalkozások számára tervezett Windows 365 zökkenőmentes és biztonságos Windows asztali felhasználói élményt nyújt, amely bármilyen internetkapcsolattal rendelkező eszközről elérhető.

Az IT-felhasználók értékelni fogják a Windows 365 legfontosabb funkcióit, köztük a Microsoft Endpoint Manager segítségével történő egyszerűsített telepítést és kezelést. Ez lehetővé teszi a virtuális asztali környezetek központi vezérlését és konfigurálását, megkönnyítve ezzel az egységes felhasználói élmény beállítását és fenntartását.

Egy másik figyelemre méltó funkció a Windows 365 eszköz-agnosztikus jellege, amely lehetővé teszi az alkalmazottak számára, hogy különböző eszközökről, például laptopokról, táblagépekről vagy vékony kliensekről is hozzáférjenek a személyre szabott Windows-asztalhoz. Ez a rugalmasság lehetővé teszi a szervezetek számára, hogy hatékonyan támogassák a távmunkavállalókat, mivel az alkalmazottak könnyen, a termelékenység csökkenése nélkül válthatnak az eszközök között.

A Windows 365 emellett robusztus biztonsági intézkedéseket is kínál, beleértve a beépített többfaktoros hitelesítést és adatvédelmi funkciókat, amelyek biztosítják, hogy az érzékeny üzleti információk biztonságban maradjanak. A Windows 365 segítségével a vállalkozások racionalizálhatják informatikai műveleteiket, egységes Windows-élményt nyújthatnak a felhasználóknak, fokozhatják a biztonságot, és kihasználhatják a felhőalapú virtualizáció előnyeit.

Windows 365 felhőalapú PC platform

A Windows 365 Cloud PC a Microsoft által kínált forradalmi felhőalapú virtualizációs megoldás. Személyre szabott Windows asztali élményt nyújt a felhasználóknak a felhőből, lehetővé téve a vállalkozások számára, hogy biztonságos és rugalmas távoli hozzáféréssel tegyék képessé a munkatársaikat. A Windows 365 Cloud PC segítségével az alkalmazottak bármilyen internetkapcsolattal rendelkező eszközről hozzáférhetnek a megszokott Windows-asztalhoz, alkalmazásokhoz és adatokhoz. Ez az innovatív megoldás számos előnnyel jár a vállalkozások számára, többek között egyszerűsített kezeléssel, fokozott biztonsággal és jobb termelékenységgel.

A Windows 365 Cloud PC legfontosabb jellemzői a vállalkozások számára:

 1. Zökkenőmentes telepítés és kezelés: A Windows 365 Cloud PC egyszerűsíti a virtuális asztali környezetek telepítését és kezelését a Microsoft Endpoint Manager segítségével. Az informatikai rendszergazdák könnyedén biztosíthatják, konfigurálhatják és frissíthetik a virtuális gépeket, így biztosítva az egész szervezetben egységes és ésszerűsített felhasználói élményt.
 2. Az eszköz-független elérhetőség: A Windows 365 Cloud PC lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a virtuális Windows-asztalokhoz az eszközök széles skálájáról férjenek hozzá, beleértve a laptopokat, a táblagépeket és még az olyan alacsony teljesítményű eszközöket is, mint a vékony kliensek. Ez az eszköz-függetlenség lehetővé teszi a munkavállalók számára, hogy bárhonnan, az általuk preferált eszközökön dolgozzanak, a termelékenység veszélyeztetése nélkül.
 3. Robusztus biztonság: A Windows 365 Cloud PC robusztus biztonsági intézkedéseket tartalmaz az érzékeny üzleti adatok védelme érdekében. Beépített többfaktoros hitelesítést kínál, amely biztosítja, hogy csak az engedélyezett felhasználók férhessenek hozzá a virtuális asztalokhoz. Emellett az adatok a felhőkörnyezetben is biztonságban maradnak, így minimálisra csökkentve az adatvédelmi incidensek kockázatát, és nyugalmat biztosítva a vállalkozások számára.
 4. Skálázható teljesítmény: A Windows 365 Cloud PC skálázható teljesítmény-lehetőségeket biztosít, hogy megfeleljen a szervezeten belüli különböző felhasználók egyedi igényeinek. Az informatikai csapatok az egyéni igények alapján oszthatják ki a számítási erőforrásokat, így biztosítva az optimális teljesítményt és termelékenységet minden felhasználó számára.
 5. Bővített együttműködés: A Windows 365 Cloud PC segítségével a munkatársak zökkenőmentesen együttműködhetnek a megszokott Windows-alkalmazások és -eszközök használatával. A megoldás felhőalapú jellege lehetővé teszi a valós idejű együttműködést és fájlmegosztást, elősegítve a csapatmunkát és a termelékenységet.
 6. Üzleti folytonosság: A Windows 365 Cloud PC biztosítja az üzletmenet folytonosságát azáltal, hogy az alkalmazottaknak megszakítás nélküli hozzáférést biztosít virtuális asztali számítógépeikhez, még hardverhibák vagy üzemzavarok esetén is. A felhasználók bármilyen eszközről gyorsan folytathatják a munkát, minimalizálva a leállási időt és maximalizálva a termelékenységet.

Windows 365 és egyszerűsített VDI élmények

Egyszerűsített telepítés: A Windows 365 kiküszöböli a VDI-infrastruktúra beállításának és konfigurálásának bonyolultságát. A Windows 365 segítségével a vállalkozások gyorsan, közvetlenül a felhőből biztosíthatnak virtuális asztali gépeket, anélkül, hogy kiterjedt hardver- és infrastruktúra-beállításra lenne szükség. Ez az egyszerűsített telepítési folyamat időt és erőforrásokat takarít meg, így az IT-csapatok más kritikus feladatokra összpontosíthatnak.

Centralizált kezelés: A Windows 365 a Microsoft Intune-t használja a virtuális asztali környezetek központosított kezeléséhez. Az informatikai rendszergazdák egyetlen konzolról könnyedén konfigurálhatják és testreszabhatják a virtuális gépeket, beállíthatják a biztonsági házirendeket, kezelhetik a felhasználói hozzáféréseket és jogosultságokat, valamint telepíthetik a frissítéseket és javításokat. Ez a központosított kezelési megközelítés leegyszerűsíti az adminisztrációt, és biztosítja az összes virtuális asztali gép egységes konfigurációját.

Automatikus frissítések és javítások: A Windows 365 automatizálja a virtuális asztalok frissítési és javítási folyamatát. A Microsoft gondoskodik a szükséges biztonsági frissítések és funkcióbővítések backendben történő telepítéséről, csökkentve ezzel az IT-csapatok terheit. Ez biztosítja, hogy a virtuális asztalok mindig naprakészek, biztonságosak és megfelelőek legyenek, anélkül, hogy a rendszergazdáknak kézi beavatkozásra lenne szükségük.

Skálázhatóság és teljesítményoptimalizálás: A Windows 365 a szervezeten belüli különböző felhasználók egyedi igényeihez igazított, skálázható teljesítményt biztosít. Az informatikai csapatok a felhasználói igények alapján oszthatják ki a számítási erőforrásokat, például a CPU-t, a memóriát és a tárolót, így biztosítva az optimális teljesítményt és termelékenységet. Ez a rugalmasság lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy szükség szerint hatékonyan növeljék vagy csökkentsék VDI-jüket.

Zökkenőmentes, kiváló felhasználói élmény: A Windows 365 konzisztens és megszokott Windows asztali élményt nyújt a végfelhasználóknak, függetlenül attól, hogy milyen eszközt használnak. Akár laptopról, akár táblagépről, akár vékony kliensről érik el a virtuális asztali gépeket, a felhasználók hozzáférnek a személyre szabott asztali környezetükhöz, az alkalmazásokhoz és az adatokhoz. Ez a zökkenőmentes felhasználói élmény fokozza a termelékenységet és egyszerűsíti a különböző eszközök közötti átállást.

Biztonság és törvényi megfelelőség: A Windows 365 robusztus biztonsági funkciókat tartalmaz az üzleti adatok védelme és a megfelelőség biztosítása érdekében. Beépített többfaktoros hitelesítést biztosít a felhasználók hitelesítéséhez, minimalizálva a jogosulatlan hozzáférés kockázatát. Emellett az adatok biztonságban maradnak a felhőkörnyezetben, a Microsoft átfogó biztonsági infrastruktúrája által védve, beleértve a titkosítást és a fenyegetésvédelmi intézkedéseket.

Azure Virtual Desktop vs. Windows 365

AzAzure Virtual Desktop és a Windows 365 mindkettő a Microsoft által kínált virtualizációs megoldás, de több kulcsfontosságú szempontból különböznek egymástól. Az AVD egy felhőalapú szolgáltatás, amely lehetővé teszi a szervezetek számára, hogy virtuális asztali gépeket hozzanak létre és kezeljenek az Azure felhőben. Skálázhatóságot, rugalmasságot kínál, és lehetőséget biztosít virtualizált alkalmazások és asztali számítógépek távoli felhasználók számára történő szolgáltatására. Másrészt a Windows 365 egy felhőalapú szolgáltatás, amely teljes Windows asztali élményt nyújt a felhőből. Személyre szabott Windows-asztalt biztosít, amely bármilyen internetkapcsolattal rendelkező eszközről elérhető.

A Windows 365 a Microsoft Endpoint Manager segítségével egyszerűsíti a telepítést és a kezelést, és eszköz-agnosztikus elérhetőséget biztosít. Míg az AVD nagyobb rugalmasságot biztosít a testreszabhatóság és az alkalmazáskiszolgálás tekintetében, a Windows 365 felhasználó-központú megközelítést kínál, zökkenőmentes és konzisztens Windows-élményt az eszközökön keresztül. A kettő közötti választás végső soron a szervezet konkrét igényeitől és prioritásaitól függ, legyen szó akár a skálázhatóságról és testreszabhatóságról az AVD-vel, akár a felhasználó-központú, eszköz-agnosztikus élményről a Windows 365-tel.

AVD vs. Windows 365: Skálázhatósági tényezők

A Windows 365 és az Azure Virtual Desktop (AVD) közötti különbségek a skálázhatósági tényezők tekintetében a következők:

Windows 365

 • Felhasználó-alapú skálázhatóság: A Windows 365 úgy van kialakítva, hogy a felhasználók száma alapján skálázható legyen. A szervezetek könnyen hozzáadhatnak vagy eltávolíthatnak felhasználókat a szolgáltatásból, így rugalmasan skálázhatóvá válnak a létszámváltozásnak megfelelően.
 • Teljesítményszintek: A Windows 365 különböző teljesítményszinteket kínál, amelyeket a szervezetek a felhasználói igények alapján választhatnak. Ez a skálázhatósági funkció lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy a különböző felhasználói csoportok számára optimális teljesítmény biztosítása érdekében megfelelő számítási erőforrásokat, például CPU-t, memóriát és tárhelyet rendeljenek hozzá.
 • Eszköz-független skálázhatóság: A Windows 365 lehetővé teszi, hogy a felhasználók különböző eszközökről, például laptopokról, táblagépekről és vékony kliensekről is elérjék virtuális asztalaikat. Ez az eszköz-független megközelítés skálázhatóságot kínál a különböző eszköztípusok és felhasználói preferenciák befogadására.

Azure Virtual Desktop

 • Infrastruktúra alapú skálázhatóság: Az AVD a Microsoft Azure skálázható infrastruktúrájára épül. A szervezetek az igények alapján könnyen növelhetik vagy csökkenthetik a virtuális gépek (VM-ek) számát. Ez lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy megfeleljenek az ingadozó munkaterhelési igényeknek és alkalmazkodjanak a növekvő számú felhasználóhoz.
 • Erőforrás allokáció: Az AVD magasfokú skálázhatóságot biztosít az erőforrás-elosztás tekintetében. Az informatikai csapatok szükség szerint allokálhatnak és vonhatnak vissza virtuális gépeket, így biztosítva a számítási erőforrások hatékony kihasználását és a költségoptimalizálást.
 • Alkalmazásszintű skálázhatóság: Az AVD rugalmasságot biztosít a virtuális asztalok mellett a virtualizált alkalmazások szolgáltatásához is. Ez lehetővé teszi a szervezetek számára, hogy a konkrét felhasználói igények alapján skálázzák az alkalmazások rendelkezésre bocsátását, biztosítva a hatékony erőforrás-elosztást és a reakciókészséget.

AVD vs. Windows 365: Költségkihatások

A Windows 365 és az Azure Virtual Desktop (AVD) költségvonzatai különböző tényezők alapján változhatnak. Az alábbiakban az egyes megoldások legfontosabb szempontjai következnek:

Windows 365

 • Használóalapú árazás: A Windows 365 felhasználóalapú árazási modellt követ, amelyben a szervezetek minden egyes, a szolgáltatáshoz hozzáférő felhasználó után fizetnek. A költségeket jellemzően az egyes felhasználók számára kiválasztott teljesítményszint és tárolókapacitás határozza meg.
 • Inkluzív szolgáltatások: A Windows 365 az árképzésben tartalmazza az alapul szolgáló infrastruktúra költségeit, a kezelési eszközöket és a biztonsági funkciókat. Ez leegyszerűsíti a költségszámításokat, mivel a szervezeteknek nem kell külön figyelembe venniük az Azure infrastruktúra költségeit.

Azure virtuális asztal

 • Infrastruktúra költségei: Az AVD árazás magában foglalja az alapul szolgáló Azure-infrastruktúra, köztük a virtuális gépek, a tárolás és a hálózati erőforrások figyelembevételét. A szervezetek a virtuális gépek által elfogyasztott számítási és tárolási erőforrások után kapnak számlát.
 • Azure-szolgáltatások használata: Az AVD-árképzés további költségeket tartalmazhat az Azure-szolgáltatások, például az Azure Active Directory, az Azure Security Center és az Azure Monitor használatáért. Az egyes igénybe vett szolgáltatások és azok árképzési modelljei befolyásolhatják a teljes költséget.
 • Szoftverlicencelés: Az AVD-t a legtöbb vállalat által használt meglévő E3, E5 vállalati licencszerződések tartalmazzák. Lehetővé teszi a Windows 10 és Windows 11 multi-session használatát, ami lehetővé teszi, hogy több egyidejű felhasználó egyetlen Azure VM-et használjon asztali igényeihez. A Windows multi-session segítségével csökkenthetők az üzemeltetési költségek. A szervezeteknek figyelembe kell venniük a Windows operációs rendszer licencköltségeit, valamint az AVD-n belül telepített alkalmazásokhoz szükséges további szoftverlicenceket. Ezek a licencelési költségek elkülönülnek az AVD infrastruktúra költségeitől.

Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a két megoldás konkrét költségvonzatai olyan tényezőktől függően változhatnak, mint a felhasználók száma, a kívánt teljesítményszintek, a szükséges tárolókapacitás és a további Azure-szolgáltatások használata. A szervezeteknek gondosan fel kell mérniük egyedi igényeiket, és mérlegelniük kell a kapcsolódó költségeket, hogy megalapozott döntést hozhassanak a Windows 365 és az Azure Virtual Desktop között.

A megfelelő VDI-megoldás kiválasztása a szervezet számára: AVD vagy Windows 365

Az Azure Virtual Desktop (AVD) és a Windows 365 közötti megfelelő megoldás kiválasztása egy nagyvállalat számára, amely robusztus virtuális asztali gépkezelést igényel, a konkrét követelmények és prioritások alapos mérlegelését igényli.

Az AVD széles körű testreszabási lehetőségeket, skálázhatóságot és a virtualizált alkalmazások szolgáltatásának képességét kínálja. A virtuális asztali infrastruktúra és az alkalmazások feletti nagyobb kontrollt kereső vállalkozások számára ez lehet az előnyösebb választás.

A Windows 365 viszont felhasználóközpontú felhasználói élményt, eszköz-független elérhetőséget és egyszerűsített kezelést biztosít a Microsoft Endpoint Manager segítségével. Ez kapóra jön azoknak a szervezeteknek, amelyek a zökkenőmentes és konzisztens Windows-élményt helyezik előtérbe a különböző eszközökről.

A döntéshozatali folyamatot olyan tényezők értékelése segíti, mint a skálázhatósági igények, a testreszabási követelmények, a kezelési preferenciák, a felhasználói élményre vonatkozó elvárások és a költségmegfontolások. Végső soron a vállalkozás egyedi igényeinek megértése és azok összehangolása mindkét megoldás jellemzőivel és képességeivel lehetővé teszi a legmegfelelőbb virtuális asztalkezelési megoldás kiválasztását.

Ezek is érdekelhetnek