E-mail

info@realcom.hu

Telefonszám

+36 (1) 783 3964

Telefonszám

+36 (30) 525 2969

Real.Com-94 Kft.

1112 Budapest, Nagyida köz 1.

Minden, amit a Microsoft 365 office 2022-es áremelésekről tudni kell

Microsoft 365 Office áremelés 2022. márc. 01.-től

A felhasználók nem repesnek az örömtől a hír hallatán: a Microsoft 2022. március 1.-től megemeli a Microsoft 365 office alapvető termékcsomagjai árait. Ám nem szabad elfelejteni, ez az első nagyobb áremelés a platform eredeti, 2011-es indulása óta.

Az áremelést a tech-óriás először a tavaly augusztusi blogbejegyzésében jelentette be, ami sok kisvállalkozásnak okozott nyugtalanságot, akik az office platformra támaszkodnak. Azzal azonban, hogy eleinte a Microsoft nem adott egyértelmű tájékoztatást az áremelkedésről, megnehezítette az ügyfelekkel folytatott beszélgetéseket. A reakciók vegyesek, a legtöbb ügyfelünk úgy véli, hogy neki “egyáltalán nem tetszik” a dolog. Fogadok, hogy te is pont így érzel, ha aktív Microsoft 365 előfizetéseid vannak.

Ha a cégedben több Microsoft 365 csomagra fizettek elő, biztosan kíváncsi vagy az áremelés részleteire. Mi pedig segíteni szeretnénk, hogy megalapozott döntéseket hozz a technológiájával kapcsolatban. Megválaszoljuk a következő kérdéseket:

Miért emeli a Microsoft az Office 365 árait?

Amint már említettük, a Microsoft 365 11 évvel ezelőtti bevezetése óta igazából nem volt nagyobb áremelés. Ennek ellenére a platform folyamatosan új funkciókat és frissítéseket hozott ki, amelyeket mi, mint ügyfelek már több mint egy évtizede kihasználhatunk.

A Microsoft így indokol: “Ez az árfrissítés az elmúlt 10 évben az ügyfelek változó igényeinek megfelelő termékinnovációra épül. A kezdeti kiadás óta 25 új alkalmazást és több mint 1400 funkciót adtunk hozzá. Ebbe beletartozik a Microsoft Teams, mint az egyetlen megoldás az értekezletek, a csevegések, a hívások, az együttműködés és az üzleti folyamatok automatizálásának lehetősége. Olyan képességeket adtunk hozzá, mint az adatveszteség-megelőzés (DLP) a dokumentumokhoz és e-mailekhez, Office titkosítás és a támadási felület csökkentése. Új, AI által támogatott képességeket adtunk hozzá, amelyek segítenek automatizálni a feladatokat, megtalálni a szükséges információkat, és mindenki számára hozzáférhető módon kommunikálni.

Mivel kereskedelmi bevételeinek csaknem 95%-a a CSP partnerektől származik, a Microsoft arra serkenti ügyfeleit és felhasználóit, hogy hosszabb szerződéseket válasszanak. A Microsoft a 365 ügyfeleit éves szerződések felé tereli, amelyek idő előtti felmondásáért “büntetés” jár majd.

Mennyivel emelkedik az Office 365 ára?

Az áremeléssel érintett termékek között az M365 office platform legnépszerűbb ajánlatai szerepelnek. Az alábbi táblázat összefoglalja, várhatóan mennyivel emelkednek az árak. A Microsoft 365 szolgáltatásokra 8-25 százalék közötti áremelést érvényesít a Microsoft, az egyes termékek esetén az alábbiak szerint változik a havidíj felhasználónként:

Licenc típus Jelenlegi ár
( /felhasználó /hó )
 
Új ár
( /felhasználó /hó )
M365 Business Basic  €4,22 €5,04 (+20%)
M365 Business Premium  €16,87 €18,59 (+10%)
Office 365 E1  €6,75 €8,38 (+25%)
Office 365 E3  €19,66 €22,66 (+15%)
Office 365 E5  €34,41 €37,15 (+8%)
Microsoft 365 E3  €31,46 €35,44 (+12,5%)

Ezek az emelések nem tűnhetnek jelentősnek első ránézésre, ha figyelembe vesszük mindazt, ami az évek során a platformhoz hozzáadódott. De nem csak az ár lesz az egyetlen változás az előfizetési szerződésben.

Ha havidíjas ügyfél vagy a Microsoftnál, akkor még nagyobb változásokra kell felkészülnöd a havi számlázási ciklus megtartása érdekében. A táblázatban láthatónál jóval nagyobb mértékű emelésre kell számítanod hosszabb távon.

A Microsoft 2021. decemberben közölte, hogy a 2022. januártól-márciusig tartó promóciós időszakban a havidíjas és az éves előfizetők ugyanazt a havi díjat fizetik, ám 2022. március után a havidíjas előfizetőkre az új árakon felül további 20%-os prémium felár megfizetése vár. Ezzel arra akarják ösztönözni az ügyfeleket, hogy a hosszabb, éves szerződéseket válasszák. Tehát márciustól további 20% felár adódik hozzá a fenti táblázatban szereplő emelt havi előfizetésekhez.

Hogyan hatnak az új Microsoft 365-árak a vállalkozásomra?

A legnyilvánvalóbb változás, amely a vállalkozásodat érinti, a magasabb összegek a havi számlán. Ha havi rendszerességgel fizetsz elő, akkor a Microsoft 365 számláján felhasználónként borsos, további 20%-os emelésre kell számítanod. A márciusi áremelésekkel együtt ez már jelentős hatást gyakorolhat a cégedre.

A licencelési stratégiák és a technológiai kiadások előrejelzése most egy kicsit összetettebbé vált. Az éves kötelezettségvállaláshoz kapcsolódó további korlátozások (a megrendelt előfizetések csak 72 órán belül mondhatók le, utána már nem) mostantól azt is megakadályozzák, hogy a licencszámokat pl. félidőben csökkentsék, vagy alacsonyabb csomagra cseréljék. Ez azt jelenti, hogy ha év közben úgy döntesz, hogy szeretnéd megnyirbálni a költségeket és mondjuk csökkentenéd a felhasználók számát, vagy csomagot downgrade-elnél, akkor is a teljes árat kell megfizetned az előfizetésekért.

Az új korlátozások és áremelések potenciálisan elég jelentős csapást mérhetnek a kisvállalkozásokra, amelyeknek szükségük van a rugalmasságra, hogy időnként, a szervezetük igényeihez igazodva csökkenthessék az előfizetéseket. Persze az arányos licencfrissítések és upgrade-ek továbbra is korlátlanok maradnak.

Szeretnéd megtudni, hogyan kerülheted el a fenti áremeléseket?

A Microsoft 365 áremelése most pláne megköveteli a kisvállalkozásoktól, hogy 2022 január-februárban jó előre tervezzenek a licencekkel és a hűségidőkkel kapcsolatban. A korábbi árképzési modellhez hasonló rugalmasság hiánya minden bizonnyal megnehezíti például az IT-kiadások pontos előrejelzését. A kérdést megvitatva velünk azonban segíthetünk abban, hogy jobb döntéseket hozz a vállalkozásod számára.

Beszélj szakértőinkkel, ha szeretnéd megtudni, hogyan tudunk támogatni a Microsoft 365-előfizetéseid kezelésében. Az Szerver.Hu-nál több mint egy évtizede segítünk vállalkozásoknak IT technológiájuk kezelésében.

Keress bennünket és eláruljuk, hogyan tudod egy teljes évvel kitolni az áremelést!

Ezek is érdekelhetnek