E-mail

info@realcom.hu

Telefonszám

+36 (1) 783 3964

Telefonszám

+36 (30) 525 2969

Real.Com-94 Kft.

1112 Budapest, Nagyida köz 1.

Azure Virtual Desktop – Gyakran Ismételt Kérdések (GYIK)

Mivel a Microsoft Azure Virtual Desktop (AVD) már széles körben használatban van, összeállítottunk egy listát a leggyakrabban feltett kérdésekről, olyanokról mint: Mi az AVD? Hogyan működik? Mennyibe kerül? Hogyan licencelhető? Hogyan lehet hozzáférni az AVD-hez, és mik a technikai követelmények?

A válaszokért és további információkért olvasson tovább.

1. Mi az Azure Virtual Desktop?

Azure Virtual Desktop vagy AVD (nem teljesen azonos a Microsoft Virtual Desktop vagy MVD, illetve korábbi nevén Windows Virtual Desktop vagy WVD néven is emlegetett technológiákkal) a Microsoft Azure technológiáinak egy olyan csoportja, amely lehetővé teszi az informatikai szakemberek és a felügyelt szolgáltatók (MSP-k) számára, hogy Windows 10/11 virtuális asztali gépeket hozzanak létre az Azure-ban. Az AVD 2019-ben indult, és valójában a Microsoft Remote Desktop Services (RDS) technológiájának továbbfejlesztése. Az Azure Virtual Desktop 4 fő újításból áll:

  1. Olyan Windows 10/11 többfelhasználós operációs rendszer, amely lehetővé teszi, hogy több egyidejű felhasználó egyetlen Azure virtuális gépet használjon asztalként. Az AVD előtt ez csak a Windows Szerver operációs rendszerrel volt lehetséges.
  2. A felhasználói profilok kezelése a felhasználó asztali gépeként szolgáló virtuális géptől függetlenül történik. Ezek a profilok konténerekbe kerülnek, és a konténerek az Azure-ban az asztali VM-től elkülönítve tárolódnak. Ezt a Microsoft által 2018-ban megvásárolt FSLogix technológia teszi lehetővé.
  3. A Microsoft Azure egy új Platform-as-a-Service (PaaS) kínálattal rendelkezik, amely tartalmazza az AVD kezelési és kapcsolatközvetítő funkcióit. Ez az a szolgáltatás, amely meghatározza, hogy melyik felhasználó éppen melyik Azure virtuális géphez csatlakozzon. A Windows Virtual Desktop előtt ezt az RDS kiszolgálói szerepkörök, például az RD Gateway, az RD WebAccess, az RD Connection Broker és az RD License Server kezelték.
  4. Az AVD licencelése drasztikusan leegyszerűsödött a korábbi virtuális asztali technológiákhoz, például az RDS-hez képest. Az AVD-jogokat több Windows 10/11 előfizetés, köztük néhány Microsoft 365 és a Windows 10 Enterprise előfizetések is tartalmazzák, felár nélkül. De ilyen előfizetések nélkül is egyszerűen licencelhető az AVD, pl. az adott hónapban csatlakozott felhasználók száma szerint.

2. Mennyibe kerül az Azure Virtual Desktop? Hogyan licenceljük az AVD-t?

Az AVD-nek két költségösszetevője van: Microsoft licenc és Azure infrastruktúra.

Microsoft licenc – Az Azure Virtual Desktop lehet pl. egy Windows 10 előfizetési licenc jogosultsága. Ez a licenc megvásárolható a Microsoft 365 Business/E3/E5/A3/A5 részeként vagy önálló előfizetésként (pl. Windows 10 Enterprise E3/E5). Ha már rendelkezik ilyen licenccel, akkor a WVD használata szoftveres szempontból nem jelent többletköltséget.
Ha rendelkezik Windows 10/11 Pro licenccel, akkor az AVD-t is lefedő opció a Windows 10/11 Enterprise E3, kb. 7 Euro/felhasználó/hó áron. Az AVD licenc fedezi az operációs rendszer költségeit (Windows 10/11 egyfelhasználós és többfelhasználós), valamint a Microsoft által az Azure-ban hosztolt AVD-kezelési szolgáltatás használatát.
Ez a licenc egyben kiváltja a Windows Server OS Azure licenc és az RDS licenc fizetésének szükségességét is, mivel egyik technológiát sem használják a Windows Virtual Desktop szolgáltatásához. Fontos megjegyezni, hogy az AVD csak az Azure virtuális gépekre vonatkozik, és nem használható on-premises (helyben) telepített telepítések vagy más felhők licencelésére.

Azure infrastruktúra – Az AVD licencrészének fedezése után már csak az Azure-infrastruktúra költségei maradnak hátra a virtuális gépek futtatásához, amelyekhez a felhasználók csatlakozni fognak, és asztali gépként fogják használni. Az asztali VM-ek mellett szükség lesz egy helyre a felhasználók profilkonténereinek és az Active Directorynak a tárolására (az Azure AD mellett). A profilkonténerek tárolhatók az Azure Files-ban vagy egy Azure-ban lévő Windows File Server VM-en, az Active Directory pedig lehet Azure AD DS vagy hagyományos AD, amely egy Azure-ban lévő Windows Server VM-en fut.

Az összes ilyen komponens költsége magában foglalja a virtuális gépeket (VM,  compute), a tárolást (lemezek és fájlok), a hálózatot (fix IP, letöltési sávszélesség) stb. A pontos költség függ a felhasználók számától, az egy felhasználóra jutó tárhely mennyiségétől, attól, hogy a felhasználók hány és milyen típusú alkalmazást használnak, valamint számos más tényezőtől. Nagyságrendileg az Azure-infrastruktúra költségösszetétele a közös asztali felhasználók (akik egy VM-et vagy VM-készletet osztanak meg) esetében 20-30 Euro/felhasználó/hó, míg a személyes asztali felhasználók (akik dedikált asztali VM-ekkel rendelkeznek) esetében 60-130 Euro/felhasználó/hó között mozog.

Tervezzen demót szakértőnkkel!

3. Vannak-e különböző árlisták az Azure Virtual Desktophoz?

Nincsenek. A licencköltségek felhasználónként értendők és ugyanazok, függetlenül attól, hogy milyen típusú asztali gépet használ. A virtuális asztalok futtatásához szükséges Azure infrastruktúra költségei pedig attól függően változnak, hogy milyen típusú asztalokat szeretne telepíteni – de elmondhatjuk, hogy nagyon rugalmas.

4. Előfizethetek Azure Virtual Desktopra?

Az AVD-t bármely alkalmas Windows 10 előfizetési licenccel, például a Microsoft 365 Business Premium, vagy Windows 10 Enterprise E3/E5 stb. jogosult használni.

5. Hogyan férhetek hozzá az Azure Virtual Desktophoz?

Az AVD bármilyen modern, internetkapcsolattal rendelkező eszközről elérhető, függetlenül attól, hogy milyen operációs rendszert használ.  Hozzáférés egy telepített Távoli asztali kliensalkalmazás segítségével érhető el.  Ez az alkalmazás elérhető Windows, MacOS, iOS és Android operációs rendszerekhez.
 
Ez nem ugyanaz az alkalmazás, mint az RDS eléréséhez használt, ezért mindenképpen töltse le a legújabb verziót.   A Remote Desktop kliens lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy teljes munkamenet-asztalokat (más néven közzétett asztalt) és egyedi közzétett alkalmazásokat (más néven RemoteApps) futtasson.  A RemoteApps és a munkamenet-asztalok a könnyebb hozzáférés érdekében még a helyi számítógép Start menüjébe is automatikusan bekerülnek.  Az AVD bármely HTML5 kompatibilis böngészőn keresztül is elérhető.  Ez lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy bármely munkamenet-asztalt vagy RemoteApp-ot egy böngészőablakon vagy lapon belül futtasson.

6. Hogyan működik az Azure Virtual Desktop?

Az AVD lehetővé teszi az informatikai szakemberek és az MSP-k számára, hogy virtuális asztali gépeket és RemoteApp-okat hozzanak létre az Azure-ban, és közzétegyék azokat a felhasználók számára, akik saját eszközeikről férhetnek hozzá.

7. Hogyan hozhatok létre virtuális asztalt Windows 10-en?

A Windows 10 az az operációs rendszer, amelyet elsősorban a Microsoft Windows virtuális asztali számítógépek végfelhasználóknak történő szolgáltatására használnak.

8. Hogyan kezdjek hozzá az AVD-hez?

Ha nincs még tapasztalata az Azure Virtual Desktop telepítésével- menedzsmentjével kapcsolatban, akkor inkább bízza tapasztalt profikra, amilyen a cloud.szerver.hu csapata. Hihetetlenül sok aprósággal kell foglalkozni, beállítani, hogy tökéletesen működjön egy ilyen infrastruktúra. Nekünk évekbe került, hogy megszerezzük a szükésges tapasztalatot.

9. Milyen technikai követelmények szükségesek az Azure Virtual Desktop futtatásához?

Az AVD futtatásához valamilyen Windows 10 előfizetési licencre, valamint egy Azure hoszt környezetre van szüksége, amelyben minden előfeltétel teljesül.

10. Mi az Azure Virtual Desktop munkamenet-virtualizáció?

A munkamenet-virtualizáció egy olyan technológia, amely lehetővé teszi, hogy ugyanazt az Azure virtuális gépet több felhasználó egyidejűleg használja, mindegyikük saját asztali munkamenetéhez. Ez a VDI vagy személyes asztali gépek olyan szervezése, ahol minden felhasználó saját dedikált Azure virtuális gépet kap, amelyet asztali gépként használ. A munkamenet-virtualizáció kiváló módja a “felhasználói sűrűség” növelésének és a költségek csökkentésének.

11. Milyen operációs rendszereket támogat az Azure Virtual Desktop? 

Az Azure oldalán az AVD támogatja a Windows 10 Enterprise (egyfelhasználós), a Windows 10 multi-session és a Windows Server 2016/2019/2022 op. rendszert. A kliens oldalon (végfelhasználói eszköz) az AVD minden modern, internetkapcsolattal rendelkező eszközt támogat, például PC-ket, Maceket, iOS-t, Androidot és minden HTML5 böngészővel rendelkező eszközt.

12. Milyen hardver támogatja az Azure virtuális asztalt? 

Az AVD egy kizárólag Azure-alapú technológia, és csak a Microsoft felhőben használható. Az AVD felhasználói bármilyen modern, internetkapcsolattal rendelkező hardvereszközt használhatnak. Vannak olyan hardvergyártók is, akik kifejezetten az AVD-hez tervezett vékony klienseket gyártanak.

13. Mely asztali kliensek támogatják az Azure Virtual Desktopot?

Az AVD minden olyan távoli asztali kliens eszközt támogat, amely internetkapcsolattal rendelkezik.

14. Mik az Azure Virtual Desktop korlátai?

Az AVD csak az Azure-ban használható, on-prem (lokálisan), vagy más felhőalapú telepítésekhez nem. Emellett szükséges valamilyen előfizetés, pl. M365 Business Premium, vagy Windows 10 Enterprise E3/E5, melynek előfizetésnek kell lennie, nem lehet pl. örökös Windows 10 Enterprise licenc.

Még több kérdése van? Kérjen egy gyors visszahívást szakértőink egyikétől.

Ezek is érdekelhetnek