E-mail

info@realcom.hu

Telefonszám

+36 (1) 783 3964

Telefonszám

+36 (30) 525 2969

Real.Com-94 Kft.

1112 Budapest, Nagyida köz 1.

Az Azure Virtual Desktop legfőbb előnyei


Emlékszem, mennyire izgatott voltam, amikor a Microsoft 2019-ben bejelentette a Windows Virtual Desktop előzetest. Nos, akkor még Windows Virtual Desktopnak hívták. Nemrég a Microsoft megváltoztatta a nevet Azure Virtual Desktopra (AVD), ami az új Windows 365 (Cloud PC) előtt nyitja meg az utat. Amikor láttam az AVD első demóit, azt gondoltam, hogy a virtuális asztal mint szolgáltatás (DaaS) lesz a következő nagy dobás. Most, hogy a Windows 365 is része lett, bátran állíthatom, hogy a felhős virtuális DaaS lesz az – vagy inkább lett az.

Hogy megvilágítsam a különbséget: a Windows 365 Cloud PC is egy Microsoft desktopvirtualizációs szolgáltatás, az Azure Virtual Desktopra (AVD) épül, de annál lényegesen egyszerűbben kezelhető és menedzselhető. A Microsoft megfogalmazása szerint egy automatizált AVD, amely az Azure-on fut.

Folyamatosan követem az AVD-világot. Olvastam olyan jelentéseket, amelyek szerint az AVD elfogadása folyamatosan három számjegyű növekedést mutat. Aztán idén márciusban és áprilisban láttam az AVD iránti kereslet hatalmas megugrását. A Microsoft-csapatunk sok ügyfélmegkeresést kapott az AVD-vel kapcsolatban, amióta 2020 márciusában megkezdődött a távoli és hibrid rendszerekre való átállás. Egyértelmű, hogy az otthoni munkavégzésre való áttérés növelte az AVD iránti érdeklődést. De milyen előnyei vannak ennek a szolgáltatásnak? Vizsgáljuk meg az Azure Virtual Desktop mellett szóló érveket a világjárvány idején és azon túl.

Azure Virtual Desktop

Miért érdemes az AVD-t választani a DaaS-hoz?

DaaS-ajánlatként az AVD rendkívül költséghatékony a saját adatközpontban lévő hagyományos virtuális asztali környezet skálázásához képest. A COVID-19 idején bekövetkezett üzleti zavarok miatt a vállalatok igyekeztek megtalálni a távmunka-infrastruktúrájuk kiterjesztésének módját, miközben alacsonyan tartották működési költségeiket. A már a Microsoft ökoszisztémájában, például a Windows 10 Enterprise vagy a Microsoft 365 Office rendszerben működő vállalatoknak további ösztönzői voltak az átállásra, most kifejtem hogy miért.

Az AVD másik mozgatórugója ebben az időszakban az volt, hogy a szervezetek ellenőrizni tudják az alkalmazásokat és az adatokat, miközben lehetővé teszik, hogy az alkalmazottak saját eszközeikről (saját laptopról, telefonról, tabletről is, akár internet kávézóból, a sógor gépéről…) hozzáférjenek ezekhez az erőforrásokhoz. Ez olyasmi, amit egy hagyományos VDI/RDS-környezet is képes biztosítani. Az AVD költségelőnye azonban a biztonsággal és az egyszerűbb menedzsmenttel kombinálva nyerő kombinációt alkot.

Ha az informatikai döntéshozók a végfelhasználói oldalt is figyelembe veszik, egy másik ok, amiért az AVD mellett döntenek, az a Windows 10 és 11, valamint az Office 365 által nyújtott kiváló élmény, amelyet az AVD nyújthat. A megfelelő felhasználói élmény növeli a termelékenységet. Nem szeretné, ha értékes alkalmazottait nehézkes felhasználói élménnyel frusztrálná, miközben otthonról dolgoznak. Most pedig vizsgáljuk meg, mitől lesz az AVD olyan robusztus ajánlat, amely fenntartható növekedést mutathat még akkor is, ha több alkalmazott visszatér az irodába.

Az Azure előnyei

Az AVD-vel a hagyományos, helyhez kötött virtuális asztali infrastruktúra (VDI) infrastrukturális és kezelési elemei eltűnnek a felhőben – ahogyan egy dinoszaurusz alakú felhő is leírhatatlan alakzatokba olvad vissza a gyönyörű kék ég hátterében egy napsütéses napon. Ennek az összeolvadásnak köszönhetően a Microsoft leveszi a hagyományos VDI kritikus összetevő menedzsmentet – például a brókerközvetítést, a terhelés-kiegyenlítést, a számítást, a tárolást és a diagnosztikát – a megrendelő válláról, így az értékes IT-staff más, igazi növekedési potenciállal rendelkező stratégiai területekre összpontosíthatnak.

Az asztali számítógépek Azure-on történő hosztolása azt is jelenti, hogy az Azure legkorszerűbb biztonsági funkcióit is megkapja. Úgy vélem, az Azure-t tartják a legbiztonságosabb nyilvános felhőplatformnak, és az AVD a legjobb DaaS biztonsági modellt nyújtja az ügyfelek számára. Az AVD-vel a felhasználók csak az Azure Active Directory hitelesítési rendszeren keresztül férhetnek hozzá virtuális gépeikhez (VM). Ez azt jelenti, hogy a vállalatok többfaktoros hitelesítést és feltételes hozzáférést használhatnak igényeiknek megfelelően és a munkavállalói profiltól függően. Emellett az Azure fordított csatlakozási technológiát használ, amely lehetővé teszi a VM futtatását anélkül, hogy a bejövő portokat nyitva kellene tartani. Ez azt jelenti, hogy az AVD-n lévő VM-ek nincsenek közvetlenül kitéve az internetnek.

Windows 365 -Cloud PC

Windows 10, több munkamenet

A hagyományos RDI-vel ellentétben az Azure Virtual Desktop több munkamenetet (Multisession-t) tesz lehetővé egy Windows 10 VM-en. Ez azt jelenti, hogy egy szervezet több felhasználója is osztozhat ugyanazon a virtuális géphen, ezzel csökkentve a több VM-licenc fenntartásának költségeit. Emellett ezek a munkamenetek egymástól elszigeteltek, ami nagyobb biztonságot és adatvédelmet biztosít.

FSLogix profil-konténerek

Az FSLogix rész tovább erősíti a fenti, az AVD-n a Windows 10 és az Office kiváló élményéről szóló megállapításomat. A Microsoft néhány évvel ezelőtt felvásárolta az FSLogixot, és a profilkonténer-technológiát integrálta az Azure és Microsoft 365 ökoszisztémáiba. Az AVD-be integrált FSLogix profilkonténer-technológiával a Microsoft forradalmasította a végfelhasználói élményt a nem állandó virtuális gépi munkamenetekben. Egy AVD felhasználói profil akkor is követi a felhasználót, ha nem ugyanazt a virtuális gépi munkamenetet használja minden alkalommal, amikor hozzáfér AVD virtuális gépekhez.

Az FSLogix konténerek integrációja jelentősen befolyásolja azt is, hogy a Microsoft Apps (korábban Office 365 ProPlus) és a OneDrive élménye hogyan működik az AVD-vel. Az FSLogix az AVD-vel a legtermékenyebb Microsoft 365 Apps-élményt biztosíthatja. Az AVD-n lévő FSLogix technológia lehetővé teszi a OneDrive szinkronizálását, mindegy, hogy a felhasználó épp milyen eszközről barangol.

Az AVD elérése bármilyen op. rendszeren

Egy másik ok, amiért az AVD a végfelhasználó számára előnyös, az a rugalmasság, amelyet a Microsoft a különböző operációs rendszereken keresztül kínál az AVD számára. A felhasználó elérheti az AVD-t Windows, macOS, iOS vagy Android rendszereken. Az ilyenfajta ügyfél-operációs rendszer rugalmassága nagyban hozzájárul a BYOD-forgatókönyvekhez, amelyeket a vállalatok a távmunka kiterjesztése során szeretnének alkalmazni.

A Microsoft-termékek növekedési tényezői nem csupán a jobb technológián alapulnak; ide tartozik az is, hogy a Microsoft hogyan könnyíti meg a meglévő ügyfelek számára az adott technológiák bevezetését, és hogyan használja partneri ökoszisztémáját arra, hogy segítse az ügyfeleket az üzleti problémák megoldásában az adott technológiák használatával. Az AVD esetében a Microsoft megkönnyíti az elfogadást azáltal, hogy a Microsoft 365 Vállalati Prémium verzió licenc mellett a Windows 10 Enterprise licenc mellé is ingyenessé teszi az AVD licencet. Már önmagában a költségmegtakarítás is jelentős hajtóerő lehet a vállalatok számára – a Microsoft szoftveres ökoszisztémájával – az AVD bevezetéséhez. Arról nem is beszélve, hogy a Windows 7 EOL ügyfelek ingyenesen kapnak kiterjesztett biztonsági frissítéseket az AVD-n.

AVD szolgáltatási gyakorlattal és Azure szakértelemmel rendelkező Microsoft Silver partnerként a Szerver.Hu segíthet az Ön vállalatának az Azure Virtual Desktop bevezetésében. Azure Managed Service Provider-ként (MSP) az Azure-környezetet is felügyelhetjük a szervezete számára. Az asztali virtualizációval kapcsolatos kérdéseivel bármikor forduljon ügyfélmenedzserünkhöz!

Ezek is érdekelhetnek