E-mail

info@realcom.hu

Telefonszám

+36 (1) 783 3964

Telefonszám

+36 (30) 525 2969

Real.Com-94 Kft.

1112 Budapest, Nagyida köz 1.

7 jel, hogy vállalkozását kibertámadás fenyegeti

Aggódik a kiberbiztonság miatt? Nincs ezzel egyedül.

Miközben a számítógépes bűnözők egyre kifinomultabb módszereket dolgoznak ki a vállalkozások támadására, felmerülhet a kérdés, van-e mód arra, hogy korábban észrevegyük a támadást. A jó hír az, hogy vannak lépések, amelyeket megtehetünk vállalkozásunk védelmében – különösen, ha ismerjük a jeleket, amelyekre figyelni kell.

Ebben a cikkben megvizsgálunk hét jelet, amelyek arra utalnak, hogy vállalkozásunkat kibertámadások fenyegethetik, valamint bemutatjuk azokat a stratégiákat, amelyekkel megvédheti cégét.

Számoljunk le a hamis mítoszokkal a kiberbiztonsággal kapcsolatban!

1. tévhit: A vállalkozásom nem elég nagy ahhoz, hogy aggódjak a kiberbűnözés miatt.

Sok cégtulajdonos nem tudja megvédeni vállalkozását a számítógépes bûnözés ellen, mert úgy gondolja, hogy nem célpont. Természetes azt gondolni, hogy a nagy, több milliárd dolláros üzletek jelentik a kiberbűnözők legnagyobb célpontját, de az igazság az, hogy a vállalkozás méretétől függetlenül mindenki ki lehet téve a kibertámadásoknak.

A kis- és középvállalkozások gyakran könnyű célpontok a kiberbűnözők számára. Míg a nagy cégek milliókat fektethetnek be a kiberbiztonságba, a kisebb cégek nem rendelkeznek ugyanolyan szintű védelemmel. Bár a hackerek szeretik azt a hírnevet, amely egy jól ismert cég megtámadásából fakad, sokkal könnyebb számukra a kisebb vállalkozások megtámadása. A vállalkozás méretétől függetlenül elengedhetetlen egy kiberbiztonsági stratégia kialakítása.


data-security-blog-img

2. tévhit: Ha vírusvédelemmel és tűzfallal rendelkezünk, akkor nem kell aggódnunk.

A számítógépes bűnözők mindig új taktikákat dolgoznak ki, így a cég védelme nem olyan egyszerű, hiszen nem elég vírusvédelmet telepíteni az eszközökre vagy tűzfalat telepíteni. Ehelyett folyamatosan fejlődő kiberbiztonsági stratégiára van szükség a biztonság érdekében.

Hasonlóképpen azt gondolhatja, hogy nem kell aggódnia a kibertámadások miatt, mert van egy informatikai osztálya, amely felhívja a figyelmet a fenyegetésekre. Sajnos még egy informatikai részleggel vagy IT-támogató céggel is veszélyben lehet a vállalkozás, de ha ismeri a keresendő jeleket, olyan folyamatokat állíthat be, amelyek segítenek elkerülni a kibertámadást.

Nézzük meg azt a nyolc jelet, amelyek alapján vállalkozását kibertámadások fenyegethetik!

1. Régi operációs rendszert használ.

Az operációs rendszer, például a Windows, az a szoftver, amely a számítógépen található összes hardver és szoftver kezeléséért felelős. Biztonsági funkciókkal is rendelkezik, hogy rendszerei védettek legyenek. A hatékony munkavégzéshez azonban új operációs rendszert kell használni – nem pedig több évest.

Milyen operációs rendszert használ jelenleg? A régi operációs rendszer futtatása azt jelenti, hogy valószínűleg lemaradt a legújabb biztonsági funkciókról, frissítésekről és javításokról, amelyeket a támadások elleni védelem érdekében fejlesztettek ki.

A régi operációs rendszerek növelhetik a kiberkockázatnak való kitettséget. Ennek az az oka, hogy a szoftver öregedésével a szolgáltató nem nyújt támogatást és frissítéseket az adott verzióhoz. A Microsoft például fokozatosan megszünteti a Windows 7 frissítéseit, és 2020 januárjától a Windows 7 támogatása teljesen leállt. A bűnözők a támogatás megszűnése után agresszívebben veszik célba azokat a vállalkozásokat, amelyek még mindig Windows 7-et használnak.

2. Munkatársai a saját eszközeiket használják munkavégzésre.

Számos előnnyel jár, ha lehetővé teszi az alkalmazottai számára, hogy a munkahelyükön használják saját eszközeiket. Nyilvánvaló költségmegtakarítás érhető el, de az alkalmazottak azt is szeretik, hogy az általuk választott eszközről és rugalmasabban dolgozhatnak. Ugyanakkor számos kockázattal jár, ha a munkatárs a saját eszközeit használhatja.

Amikor az alkalmazottak saját eszközeiket használják, nehezebb nyomon követni, hogy milyen operációs rendszerekkel és biztonsági védelemmel rendelkeznek. Ezenkívül elveszítjük az ellenőrzést a bizalmas adatok tárolása vagy elérése felett.

Egy alkalmazott akaratlanul is letölthet rosszindulatú szoftvert az eszközére, így a számítógépes bűnözõk is bejuthatnak a rendszerbe. Azt sem lehet nyomon követni, hogy a munkahelyen kívül ki fér hozzá az eszközhöz – például egy barát vagy rokon hozzáférhet az eszközön lévő információkhoz, ha az elhagyta az irodát? És mi történik, ha az alkalmazott elhagyja a céget? Biztos lehet benne, hogy mindent eltávolítottak az eszközükről, ami a vállalkozásodhoz kapcsolódik?

Tehát, bár az alkalmazottak saját eszközeik használatának lehetővé tétele számos előnnyel járhat, fontos, hogy a folyamatot dokumentáljuk, hogy segítsük a személyzet biztonságos munkáját.

3. A víruskereső szoftver elavult.

Mivel a rosszindulatú programok és vírusok folyamatosan fejlődnek, fontos, hogy a vállalat víruskereső szoftverét naprakészen tartsuk. Beszéljen az informatikai felelőssel, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a legújabb védelmet használják-e, így egy lépéssel a bűnözők előtt járhat.

4. Az adatokról nem készült biztonsági másolat.

Ha nem készül rendszeres biztonsági másolat a vállalati adatokról, nő a számítógépes támadások által okozott károk kockázata.

A biztonsági mentési folyamat nagyszerű védelmet nyújt a zsarolóvírus-támadásokkal szemben (amikor a számítógépes bűnözők fizetést követelnek, miután blokkolták az adataidhoz való hozzáférést). Ha biztonsági másolatot készített a fájlokról, akkor vissza tudja állítani a fájlokat.

Egy jó biztonsági mentési folyamat nemcsak a kibertámadásoktól, hanem a tüzektől, az áradásoktól és a berendezés meghibásodásától is megvéd.


data-backup-blog-img

5. Nincsenek kiberbiztonsági irányelvek.

Van kiberbiztonsági szabályzat a cégben? Munkatársait kiképezték arra vonatkozóan, hogyan védhetik meg a vállalkozást a támadásoktól? Ha nem, akkor drámaian megnövekedett annak a kockázata, hogy kiberbűnözés áldozatává váljon. Ennek az az oka, hogy az emberi hiba az egyik legnagyobb tényező a kibertámadásokban. A vírusvédelem és a tűzfal nem nyújt biztonságot akkor, ha egy alkalmazott rosszindulatú hivatkozásra kattint, vagy megnyit egy fertőzött mellékletet.

Az alkalmazottak mindig biztonságos jelszavakat hoznak létre vagy egyszerű, könnyen megjegyezhető jelszavakat? A kibervédelem fokozásának egyik módja a vállalkozásában a kétlépcsős hitelesítés bevezetése az egyszerű jelszavakra hagyatkozás helyett. Tudják munkatársai, hogyan kell helyesen tárolni az ügyfelek adatait? Győződjön meg arról, hogy rendelkezik egy olyan kiberbiztonsági szabályzattal, amelyet minden alkalmazott ismer.

6. Magas a fluktuáció a vállalkozásban.

Ha vállalkozásában nagy a fluktuáció, az növelheti a kibertámadások kockázatát.

Előfordulhat, hogy a lehető leggyorsabban betanítja az új alkalmazottakat, de a nagy kapkodásban kihagyja a kiberbiztonsági tudnivalókat. Ha az alkalmazottak részmunkaidős vagy rövid távú szerződést kötnek, előfordulhat, hogy nem mennek végig a szokásos folyamatokon, mint a „normál” alkalmazottak. Így az eszközök, hozzáférések és jelszavak nyomon követése is nehezebbé válik, mivel az alkalmazottak jönnek-mennek a vállalkozásban.

Van egy világos folyamat arra, amikor az emberek kilépnek a cégből – annak biztosítása érdekében, hogy többé ne férhessenek hozzá az érzékeny információkhoz, és ne férhessenek hozzá a rendszerekhez?

A kibertámadásokat nem kizárólag főállású számítógépes bűnözők követik el – egy elégedetlen volt alkalmazott is hatalmas károkat okozhat, ha továbbra is hozzáfér a rendszerekhez.

7. Észreveszi, hogy a rendszerek lelassulnak.

Úgy érzi, hogy a rendszerei leállnak? Ha az internetkapcsolat folyamatosan megszakad és a rendszerek nem működnek rendesen, az annak a jele lehet, hogy támadás érte a céget. Ilyen esetben haladéktalanul értesítse informatikusát vagy informatikai szolgáltató partnerét!

Amint látja, számos jel utal arra, hogy vállalkozását kibertámadás fenyegeti. Ne várja meg, hogy megtörténjen a legrosszabb. Sokkal egyszerűbb és költséghatékonyabb megelőzni egy támadást, mint utána visszaállítani az adatokat és helyrehozni a rendszereket. Beszéljen informatikai szolgáltatójával, vagy forduljon hozzánk, hogy világos képet kapjon arról, milyen védelemmel rendelkezik már, és mit kell még tennie annak érdekében, hogy vállalkozásának megfelelő védelmet nyújthasson.

Forrás: kvazar.cloud

Ezek is érdekelhetnek